Körsbärsträd nedanför balkongen. Blombevis således. |
Lamytterfilé med potatisgratäng och vitlökscréme (2 pers)
300 gram lammytterfilé
1 mycket tunt skivad färsk vitlöksklyfta
Salt & vitpeppar
Om du ska köra köttet i sous vide så torka av köttet, salta och peppra och lägg i påse med vitlök. Kör i vakuumförslutare och lägg i sous vide i 56 grader i tre-fyra timmar. Annars är det bara att torka, salta och peppra och steka det till önskad stekgrad, tänk på att det bör vara rejält rosa annars blir det torrt. Det är väldigt magert kött.
Avtorkat och dags för kryddning. |
Saltat och pepprat. |
Vaccat (vakkat?) och klart för sous vide-behandling. |
6 stora potatisar (fast sort)
3 stjälkar vårlök
1 schalottenlök
6 strån gräslök (för att det var det som fanns kvar efter påskmiddagarna...)
3 dl grädde
Salt & vitpeppar
Smör
Lite ströbröd
Hustrun skalar potatis på ett förtjänstfullt sätt. Löken skalas även den och skivas tunt. Potatisen körs med fördel på mandolin så att skivorna blir tunna och jämna. Snabbt går det ju förstås också... Blanda potatis, lök och grädde i en bunke och salta och peppra. Blanda det hela ordentligt och häll över i smörad ugnsform. På med lite ströbröd och klicka över lite smör. Baka i 200 grader och se till att gratängen inte bränns vid. Det tar mellan 45 minuter och en timme beroende på ugn.
Vitlökscréme
12-15 klyftor färsk vitlök.
1 - 1,5 dl grädde
Salt & vitpeppar
Skala vitlöksklyftorna och låt dem sjuda i hälften av grädden tills löken är helt mjuk. Späd med mer grädde efterhand. Kör med stavmixer till en slät créme. Värm och späd med grädde om det behövs. Smaka av med salt och vitpeppar. Håll varmt.
Här rör hustrun ganska yvigt i vitlökscrémen. |
Skölj och snoppa färska (helst) haricots verts. Lägg dem i kokande saltat vatten och låt dem koka i knappt två minuter. Skölj i kallvatten och lägg dem i isvatten tills de ska användas.
Haricots verts på äventyr i isvatten. |
Så blev det. Gott var det. |
Till lammet blev det också pinot noir men en röd från Kalifornien.
Au Bon Climat Knox Alexander Pinot Noir 2009 (nr 79985) 349 kr
Doften är mycket stor och kryddig med slösande frukt och toner av mogna hallon och jordgubbar. Smaken är stram med markerade tanniner och rik frukt. Eftersmaken är mycket lång och balanserad. Det här är ett ganska ungt vin som vinner på att lagras i ytterligare några år men är gott att dricka redan nu. Vi slog upp det på karaff fyra timmar innan det skulle drickas så att det fick öppna sig lite mer. Vi kylde det lite eftersom de bäriga tonerna kommer fram lite elegantare om vinet inte är för varmt. Vinet måste beställas men är väl värt att vänta på i några dagar.
Tomma flaskor är ledsna flaskor. |
Lam och gratäng är som hand i handske, behövs inga ursäkter för den kombon. Apropå vitlökskräm så måste jag bara dela med mig av Loiseaus recept på en dylik, är lite tidskrävande, vitlöken skall koka i omgångar 7-10 gånger, men jäklar vad gott det blir. Det är väl också enligt legenden den som levererade tredje stjärnan till honom. Och kanske också tog livet av honom, tyvärr.
SvaraRaderahttp://blogen.domaine-gagnard.com/2009/02/test-recette/
Bra tips, tack! Det ska jag prova att göra!
Radera