måndag 14 april 2014

Fyra katter och en bit torsk.

Vi har fyra katter. Fyra. Två tjejer och två killar. Alla var de en gång hemlösa katter som vi gett en bostad för att ingen annan ville. Vi är djupt tacksamma för att Stockholms Katthem gett oss förtroendet att ha hand om de små liven och för den stora insats de gör för misskötta och ibland förvildade kattstackare. Nåväl, detta om detta. Katterna, precis som vi, gillar torsk. Oj, vad de gillar torsk, kanske till och med mer än vi. Selma, den äldsta kattdamen, skulle äta enbart torsk om vi lät henne. Riktigt så kul ska vi dock inte ha, vi vill ju inte att hon ska få skörbjugg.

Vi äter ofta torsk. Jag tycker att det är en underbar fisk som går att variera i all oändlighet men som är godast om man pillar med den så lite som möjligt. I Casa Olmås slår vi gärna ett slag för den sorgligt bortglömda fiskgratängen men mer om det en annan gång. Idag handlar det om en torskrätt med lätt Medelhavsk (?) anstrykning. Den är god, god och ännu mera god. Fråga hustrun bara.

Halstrad torskrygg med pilgrimsmusslor och spenat (Rutig Olmåstorsk) (2 pers)
300 gram färsk torskrygg med skinnet kvar (inte rödlistad förstås)
6 pilgrimsmusslor utan romsäck
2 rejäla nävar babyspenat
1 msk finhackad schalottenlök
1 finriven vitlöksklyfta
0,5 dl grädde (40%)
1 citron
Smör att steka i
Salt & vitpeppar
Nyriven muskot

Rimma torsken. Blanda 0,5 dl vanligt salt med 1 liter kallt vatten och rör till saltet löst sig (det tar en stund), lägg i fisken och förvara i kyl i 5-6 timmar. Om du inte har tid med det så kan du salta torsken ordentligt och låta den ligga i minst en halvtimme. Skölj av fisken och torka den med hushållspapper. Värm ugnen till 120 grader. Värm upp en grillpanna och lägg i fisken med skinnsidan nedåt. Halstra tills du fått fina grillränder och lägg över fisken på ett bleck med skinnsidan uppåt. Ställ in i ugnen och kör tills innertemperaturen är 52 grader. Dela citronen och grilla den med snittytan nedåt.

Fräs lök och vitlök i lite smör i en kastrull på låg värme. Lägg i spenaten, sköljd och torkad. Efter en liten stund vissnar spenaten, rör då i grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.

Torka av pilgrimsmusslorna, salta och peppra lätt och halstra dem hastigt på bägge sidor.

Dags att montera ihop allting. Om du orkar mecka så kan du ringla lite portvinsreduktion i botten på tallriken. Det är gott och snyggt och jag hade kvar sådan som jag gjort för länge sedan. (Koka Red Port (nr 8087, 99 kr) tills det tjocknar. Pass på! Om det kokar för länge blir det granithård bränd portvinsmagma istället. Detta vet jag genom empirisk forskning... Förvara i plastflaska med pip så är det lätt att snygga till en tallrik med reduktionen. Den passar till nästan allting, fisk och kött och ja, allting.) Nåväl, lägg upp hälften av spenaten på en tallrik. Torsken uppe på spenaten och sedan musslorna runt om. Smarrigt? Jorå serru.

Rutig Olmåstorsk.
Dricka till? Jomen visst. Klart att vi ska ha ett glas vin. Annars blir torsken ledsen. En vit bordeaux passar perfekt till den lite feta såsen. Den friska syran piggar upp både sås och mig. Jag gillar vit bordeaux. Hustrun också. Här är några bra:

Château Bonnet 2012 (nr 4151) 89 kr
Doften är mycket fruktig och aromatisk med toner av citrus, gråpäron och gräs. Smaken är knastertorr med hög syra och inslag av färsk grapefrukt. Mycket bordeaux för pengarna. Vinet är en klassiker som funnits jämt, jämt, jämt i Sverige och kvaliteten är jämn, jämn, jämn. Château Bonnet är en riktig arbetshäst.

Clarendelle 2012 (nr 2942) 134 kr
Doften är stor och komplex med inslag av ek från fatlagringen, nässlor, svarta vinbär och citrus. Smaken är mycket torr med fatkaraktär, markerad syra och bra balans i den långa eftersmaken. Här hoppar vi upp både två och tre snäpp i kvalitet och får en skön vinupplevelse på köpet. Det här är ett nyanserat kvalitetsvin och ett riktigt fynd för priset.

Lyssna på jazz när du äter. Helst Dave Brubeck. Vad som helst med Dave Brubeck faktiskt. Torsk och Dave Brubeck passar som hand i... Ja, vad heter det nu? Ah! Handske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar