lördag 12 april 2014

Hamburgare - mat när den är som bäst.


Även om det kanske känns väldigt 2008 att tjata om hamburgare (om man är hipster) så tycker jag att det kanske är det godaste som finns i matväg. Det har jag alltid tyckt och så kommer det nog att förbli. Kött, bröd, ost, lök. Det är nästan allt som behövs för att göra mig lycklig. En skvätt ketchup också förstås. Eftersom jag bor i Hammarby Sjöstad så har jag enkel tillgång till de FANTASTISKA hamburgerbröd som bakas kärleksfullt av Magnus Johansson. Denne begåvade man bakar dem när han inte slöjdar på desserter till Nobelfesten. Han har sin butik här i Sjöstaden och det är jag djupt tacksam för. Strax bredvid ligger Sjöstadens Kött & Deli och där kan man få färskmalen högrev från Nebraska. Det är jag lika tacksam för. Just denna butik har också annat kött av löjligt hög kvalitet och är ett ställe som jag handlar på ett par gånger i veckan. De säljer också Stokes ketchup. Om man blir glad av ketchup, jag blir glad av ketchup, så bli man glad av Stokes. Den bästa är den som smakar bloody mary men den vanliga är också förfärligt god. Jag vet att burgarpurister inte kommer att gilla receptet nedan men jag tycker att det är optimalt. Jag har dessutom rätt. Så det så.

Olmåsburgare, den godaste burgaren.
200 gram grovmalen högrevsfärs, helst från Nebraska.
1 msk French's senap
1 tsk Worcestershiresås
1/2 tsk Old Bay Seasoning (en amerikansk kryddblandning)
Salt & vitpeppar
Blanda ihop hastigt. Om man överarbetar färsen blir den seg och otäck. Dela i två lika stora "bullar" och platta till dem.

1 hamburgerbröd från Magnus Johansson
2 skivor vit hamburgerost från Lidl (jaaaa, faktiskt)
1 skiva gul hamburgerost från Lidl (jaaaa, faktiskt en gång till)
1 msk finhackad silverlök
Stokes ketchup
French's senap

Dela brödet och stek det i smör på snittsidan, det ska bli gyllenbrunt och genomvarmt. Ta upp bröden och häll en skvätt ketchup på bottenbrödet och sedan på med lök. Ringla lite senap i brödlocket. Stek burgarna i torr panna på hög värme i knappt två minuter. Vänd dem och lägg en gul och en vit ostskiva på den ena burgaren och en vit på den andra. Stek i en minut, lägg lock på pannan och ta den från värmen. Vänta i ytterligare en minut. Lägg burgarna på varandra på bottenbrödet och lägg ihop med brödlocket. Servera med en saltgurka på sidan. Det godaste att dricka till burgaren är röd bordeaux. Så är det bara. I glaset på bilden är det Château Cantemerle 2010 vill jag minnas. Det är det bästa vin som Cantemerle någonsin gjort. 2010 var ju en legendarisk årgång och ville man göra dåligt vin i Bordeaux då så fick man fanimej anstränga sig. Du kan dock ta vilken bordeaux du vill. Bara den är röd. Och god.
Stek bröden i smör.
Stek burgarna i torr panna.
Lägg på ost och ta pannan från värmen.
Montera!
På med burgarna!
Klart!

2 kommentarer:

  1. Mums! Var köpte du Old Bay?

    SvaraRadera
  2. Hej! Old Bay finns på http://www.usagodis.se/old-bay-seasoning. Det är knepigt att hitta sådana här grejer sedan de stängde Gray's American Food Store för ett antal år sedan. USAgodis finns dock på nätet och har en fysisk butik i skatteskrapan på Söder. På Östgötagatan ligger Extreme Food, som också har nätbutik, där finns också kul kryddblandningar men de är mer fokuserade på mexikanskt och texmex.

    SvaraRadera