lördag 12 april 2014

Gott i glaset!

Satt som en smäck.
Jag provade några viner igår som var riktigt bra. Ett av dem går tyvärr inte att få tag på i Sverige, i alla fall inte ännu. Det var ett vitt vin från Vaucluse, en appellation i Rhône som kanske inte är så känt för sina vita viner. Vinet heter Aliot 2010 och görs på roussanne, grenache blanc och en liten skvätt marsanne. Med sin lätta sherryton, friska syra och täta frukt satt det som en smäck till tryffelsalamin som inhandlats hos förnämliga Österqvist Delikatesser i Hötorgshallen.


Satt som en sportmössa.
Som en sportmössa till salamin satt även en nylanserad soave från Azienda Agricola Prá Graziano. Vinet görs, som brukligt i Soave, på garganega och har lagrats "sur lie", på jästfällningen, i stora franska ekfat i ett år.

Prá Colle Sant Antonio Soave Classico 2009 (nr 95611) 169 kr
Doften är stor med fin mognad och inslag av mandel och aprikos. Smaken är helt torr med bra frukt, avrundad syra och lång, balanserad eftersmak med toner av citrus, mandel och exotisk frukt. Det här är ett vin som fungerar bra som "allround-vin". Det passar till chark, se ovan, till smakrika fiskrätter eller till kyckling och ljust kött.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar