lördag 12 april 2014

Våga vara folklig - ha alltid minst en bag-in-box hemma.

Bag-in-boxen är verkligen fast förankrad i den svenska folksjälen numera. Idag står den för knappt 60% av vinkonsumtionen i Sverige och vin på flaska är för alltid omåkt med sina drygt 30%. Resten utgörs av tetra och andra förpackningar. Vi är praktiskt lagda, vi svenskar. Istället för att packa in 2,5 barn, 1 golden retriever och 8 vinflaskor i Volvon när vi ska ut på landstället/till båten/till mormor eller vart vi nu ska så byter vi ut flaskorna mot 2 vinlådor. Flaskor är kanske lite sexigare att ställa på bordet men när de druckits ur är de fortfarande lika stora som innan och går de sönder så kan barnen/hunden/mormor skära sig illa i tår eller tassar. Det är ju ont om plats också på landet/i båten/hos mormor. Bättre då att ta sönder den tomma boxen, källsortera den och så är saken klar. Smakar det något då? Finns det goda viner på box? Jo men visst gör det det. Eftersom vi, och norrmännen kan tilläggas, konsumerar mest lådvin per capita i hela världen gör det att vi också har tillgång till det kanske bästa sortimentet av dylika viner. Mycket är förstås skräp men det gäller ju även vin på flaska. Tur då att ni har mig som kan berätta vad som smakar bra. Jag har dessutom alltid rätt.

Hustrun och jag brukar nästan alltid ha en vit och en röd låda hemma. Dels är vinerna jämförelsevis billiga och dels använder jag mycket vin i matlagningen (och rätt mycket i själva matlagaren) och då är det praktiskt att inte behöva öppna en flaska. Just nu har vi följande boxar som favoriter:

Monti Garbi Soave (nr 2078) 209 kr
Doften är fruktig och fräsch med inslag av mandel, päron och citrus. Smaken är helt torr med bra syra och bra balans. Det här är ett kanonvin för sitt pris. En riktigt bra soave för bara drygt 50 kr flaskan är inget att fnysa åt. Det är väldigt användbart och funkar som aperitif, till sallader (som om jag sitter och äter sallad), fisk, skaldjur (ägg och banan räknas inte) och lättare rätter av kyckling eller fläsk. Lämplig musik att lyssna på när man provar är Pavarottis aria Nessum Dorma ur Puccinis Turandot.

The Crossings Sauvignon Blanc (nr 6276) 265 kr
Doften är mycket stor och aromatisk med typiska toner av gräs, nässlor, svartvinbärsblad och gröna kulor (jaaaaa, gröna kulor). Smaken är helt torr med markerad syra och aromatisk frukt. Inslag av krusbär och lime. Det är inget tvivel om att detta är en sauvignon blanc från Nya Zeeland, Marlborough till på köpet. Priset är ganska högt för att vara ett vitt vin på box men vinet är värt varenda krona. Det här kan vara det bästa vita lådvinet just nu. För att riktigt pigga upp sig när man smakar på det här bör man lyssna på traditionell nyzeeländsk musik, exempelvis MF from Hell med The Datsuns.

Allegrini di Fumane (nr 2309) 259 kr
Doften är kryddig och fruktig med toner av körsbär, mjölkchoklad, torkad frukt och rostade nötter. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och ganska lång eftersmak. Det här är ju egentligen en valpolicella men då man säljer väldigt bra så kan man inte garantera att ALLA druvor kommer från området med samma namn. Därför är ursprunget Veneto istället. Men det är en valpolicella. Ju. Bra standardrött att ha hemma. Vinet passar till alla möjliga typer av kötträtter (inte kraftiga vilträtter kanske) och pasta med tomatbaserade såser eller pizza (vinet är perfekt till kebabapizza, jo det är sant). När man dricker det här vinet måste man lyssna på något smäktande italienskt. Eros Ramazotti får väsa fram Ti Amo på lite låg volym. Jag är inte så förtjust i Eros men han har ett roligt namn.

Côtes-du-Rhône Reserve (nr 6018) 249 kr
Doften är stor och varm med inslag av mörka bär och lakrits. Smaken är medelfyllig och rik med avrundade tanniner och bra frukt och balans. Eftersmaken är lång med toner av fat (eller?) och björnbär. Det här är sjukt prisvärt. Fyra flaskor prima côtes-du-rhône för drygt 60 kr styck får anses vara en väldigt bra "deal". Drick till köttgrytor, pulled pork, fläskkotlett med svampsås eller till en bit lagrad Herrgård. Lyssna på något franskt när du smakar, kanske Non, je regrette rien med Piaf. Volymen ska vara mycket hög. MYCKET HÖG, sa jag.

2 kommentarer:

  1. Côtes-du-Rhône Reserve (nr 6018) 249 kr har blivit ett att våra standardvin hemma. Den var en favorit för många år sedan men så blev den plötsligt skitdålig under en period så vi glömde bort den ett tag. Men nu har vi börjat köpa den igen sen ett tag tillbaka, så en nygammal favorit på boxvin i Sumpan/Dalarna. :-) Allegrini är också helt ok. Kul blogg! Keep at it! :-)

    SvaraRadera