söndag 20 april 2014

Lite vår, lite ägg och lite sparris. Del 1 - Långfredag.

Nu är det vår. Nu ÄR det vår. Även om det ligger en liten fläck snö kvar på en skuggig plats i Hammarbybacken så står körsbärsträden i Sjöstaden åtminstone delvis i blom. På balkongen lever humlen, syrenen och grönmyntan ett helt eget liv och lovar att det kommer att bli trångt därute i sommar. Påskhelg är det ju också, långfredag närmare bestämt. Som brukligt är så ska det ätas en hel del men i år bestämde vi oss för att skippa den sedvanliga påskmaten. Både hustrun och jag, och många andra svenskar, är uppfostrade med att så fort det är långhelg så ska det ätas i stort sett samma saker. Den enda skillnaden mellan julmat, påskmat och midsommar mat är möjligen skinkan till jul, äggen till påsk och svensk färskpotatis till midsommar. I övrigt allt lika. Köttbullar, prinskorvar, Jansson, sill, ja ni vet. Dock icke i Casa Olmås i år. Istället tänkte vi dels köra lite lättare rätter och dels dela upp dem lite mellan dagarna. På långfredagen och påskafton blir det således smörgåsbord och på påskdagen, som för övrigt är hustruns födelsedag, blir det lamm.

Det är dags att äta sparris. Dels blir det hustruns sparrispaj och dels vit sparris med hollandaise och löjrom. Vi delar upp även det eftersom jag glömt att köpa citron och utan citron, ingen hollandaise. Då jag är alldeles för lat för att gå iväg till affären nu så får det blir grön sparris idag och vit imorgon. Förutom detta blir det rensteksrullar med pepparrot, sill (färdigköpt) och potatis, ägghalvor med kaviarmajonäs och lite charkuterier. Mormor hade gråtit över det påvra påskbordet. För övrigt ska det förstås inmundigas ohemula mängder godis men kanske inte till middag.

Hustruns sparrispaj
4 dl vetemjöl
125 gr kallt smör
1 ägg
Lite salt
1-2 msk vatten

Pajdegen är i formen men inte gräddad. Därav den bleka färgen.
Vispa ägget och skär smöret i småbitar. Kör mjöl, smör, ägg och salt i matberedare tills det är smuligt. Slå i vatten, lite i taget, och kör tills degen släpper från kanterna. Tryck ut degen tunt i pajform (cirka 25 cm i diameter) och nagga botten med gaffel. Ställ formen kallt i minst en halvtimme. Förgrädda i ugn, 200 grader, i 15-20 minuter. Håll koll så att den inte bränns men den ska bli helt genomgräddad.






Här ska det kokas sparris.
Grön sparris, en rejäl knippe
2-3 msk citronsaft
3 ägg
2,5 dl creme fraiche
Grovriven Västerbotten.
2 dl Västerbotten, grovriven
Salt & vitpeppar




Nu ser pajen bra färdig ut.
Bryt av sparrisens nedre 3-5 cm, den går av där den slutar att vara träig. Koka den i ett par minuter i saltat vatten med lite citronsaft i. Skölj av i kallvatten och torka den noga. Skär den i något mindre bitar om du vill att det ska gå lättare att skära upp pajen sedan. Blanda ägg, creme fraiche och ost och salta och peppra. Slå smeten i pajskalet och lägg i sparrisen. Grädda pajen i 200 grader i 10-15 minuter till den är gyllenbrun och ser färdig ut.





Ägg med kaviarmajonäs
2 hårdkokta ägg
2 msk majonäs
2 msk Ejderns orökta kaviar (det MÅSTE vara Ejderns)
2 strån gräslök, finskurna
Dela äggen och ta ur äggulorna med en tesked. Mosa dem ordentligt och blanda med majonäs och kaviar. Spritsa blandningen i äggvitorna och lägg på gräslöken. Klart.


Här ligger det ett par äggulor.
Här mosas och blandas de med annat kladd.
Färdigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar