onsdag 23 april 2014

Hustrun fyller år. Då slår körsbärsträden ut.

I söndags var det både hustruns födelsedag OCH påskdagen OCH körsbärsträden slog ut i full prakt. Dags för lamm alltså. Valet föll på ytterfilé. Den serverades med en potatisgratäng, jag vet att 80-talet är över men det äts alldeles för lite gratäng i det här landet, och en vitlökscréme.
Körsbärsträd nedanför balkongen. Blombevis således.  
För att krångla lite extra körde jag köttet i sous vide-maskinen i fyra timmar i 56 grader. Det behövs egentligen inte men dels blir det mörare och dels har jag ju en dylik manick.

Lamytterfilé med potatisgratäng och vitlökscréme (2 pers)
300 gram lammytterfilé
1 mycket tunt skivad färsk vitlöksklyfta
Salt & vitpeppar

Om du ska köra köttet i sous vide så torka av köttet, salta och peppra och lägg i påse med vitlök. Kör i vakuumförslutare och lägg i sous vide i 56 grader i tre-fyra timmar. Annars är det bara att torka, salta och peppra och steka det till önskad stekgrad, tänk på att det bör vara rejält rosa annars blir det torrt. Det är väldigt magert kött.
Avtorkat och dags för kryddning.

Saltat och pepprat.

Vaccat (vakkat?) och klart för sous vide-behandling.
Potatisgratängen gjordes på:
6 stora potatisar (fast sort)
3 stjälkar vårlök
1 schalottenlök
6 strån gräslök (för att det var det som fanns kvar efter påskmiddagarna...)
3 dl grädde
Salt & vitpeppar
Smör
Lite ströbröd

Hustrun skalar potatis på ett förtjänstfullt sätt. Löken skalas även den och skivas tunt. Potatisen körs med fördel på mandolin så att skivorna blir tunna och jämna. Snabbt går det ju förstås också... Blanda potatis, lök och grädde i en bunke och salta och peppra. Blanda det hela ordentligt och häll över i smörad ugnsform. På med lite ströbröd och klicka över lite smör. Baka i 200 grader och se till att gratängen inte bränns vid. Det tar mellan 45 minuter och en timme beroende på ugn.

Vitlökscréme
12-15 klyftor färsk vitlök.
1 - 1,5 dl grädde
Salt & vitpeppar

Skala vitlöksklyftorna och låt dem sjuda i hälften av grädden tills löken är helt mjuk. Späd med mer grädde efterhand. Kör med stavmixer till en slät créme. Värm och späd med grädde om det behövs. Smaka av med salt och vitpeppar. Håll varmt.
Här rör hustrun ganska yvigt i vitlökscrémen.
Skölj och snoppa färska (helst) haricots verts. Lägg dem i kokande saltat vatten och låt dem koka i knappt två minuter. Skölj i kallvatten och lägg dem i isvatten tills de ska användas.
Haricots verts på äventyr i isvatten.
Dags att käka. Ta upp köttet ur sous vide-mackapären, klipp upp påsen och ta ur köttet. Torka av det och stek i smör på hög värme. Låt vila på skärbrädan i några minuter innan det skärs upp. Under tiden hinner man steka bönorna. Torka dem torra och stek hastigt i det brynta smöret som köttet stekts i. Nu ska det hela monteras och ätas upp.
Så blev det. Gott var det.
Vi fick oss ett glas vin också. Eller minst två blev det, i ärlighetens namn, det var ju ändå en födelsedag. Medan vi lagade själva maten blev det champagne. En ganska okänd producent, Champagne Jean Vesselle, gör ett sällsynt bra vin på 100% pinot noir. Vinet kan vara svårt att få tag på i Sverige då producenten saknar svensk importör. Det är synd det. Vinet är nämligen bisarrt bra. Det heter Brut Oeil de Perdrix och rekommenderas varmt (eller riktigt kallt ska det förstås vara). Det är ljust rosa och helt torrt (6 gram socker/liter) med en härlig frukt och liten bitterhet som påminner om blodgrape.

Till lammet blev det också pinot noir men en röd från Kalifornien.

Au Bon Climat Knox Alexander Pinot Noir 2009 (nr 79985) 349 kr
Doften är mycket stor och kryddig med slösande frukt och toner av mogna hallon och jordgubbar. Smaken är stram med markerade tanniner och rik frukt. Eftersmaken är mycket lång och balanserad. Det här är ett ganska ungt vin som vinner på att lagras i ytterligare några år men är gott att dricka redan nu. Vi slog upp det på karaff fyra timmar innan det skulle drickas så att det fick öppna sig lite mer. Vi kylde det lite eftersom de bäriga tonerna kommer fram lite elegantare om vinet inte är för varmt. Vinet måste beställas men är väl värt att vänta på i några dagar.
Tomma flaskor är ledsna flaskor.
Musik då? Musik då? Ja det var ju hustruns födelsedag så det blev Kent och ännu mera Kent. Lite Winnerbäck också. Själv hade jag fördragit något muntrare men det är ju jag det. Jag är en riktig muntergök. När jag skriver det här, till exempel, lyssnar jag på Money med The Flying Lizards och Geno med Dexy's Midnight Runners. Ja vadå? Jag skrev ju att potatisgratäng var 80-talsmat.

2 kommentarer:

 1. Lam och gratäng är som hand i handske, behövs inga ursäkter för den kombon. Apropå vitlökskräm så måste jag bara dela med mig av Loiseaus recept på en dylik, är lite tidskrävande, vitlöken skall koka i omgångar 7-10 gånger, men jäklar vad gott det blir. Det är väl också enligt legenden den som levererade tredje stjärnan till honom. Och kanske också tog livet av honom, tyvärr.
  http://blogen.domaine-gagnard.com/2009/02/test-recette/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips, tack! Det ska jag prova att göra!

   Radera