Det får vara hur det vill med allt det där, det är hur som helst gott. Jag gör en version av rätten med köttbullar av kycklingfärs och med chili och salladslök.
Olmås-ramen eller vad man ska kalla det.
400 gram kycklingfärs
2 st röda spanskpeppar (den vanliga avlånga röda chilin som finns i varenda matvarubutik)
4 vitlöksklyftor
6-7 stjälkar salladslök
5 cm färsk ingefära
2 msk tamarindpasta
2 msk fisksås
1 msk ljus soja
3 tsk grön currypasta
1/2 liter kycklingbuljong
1/2 liter grönsaksbuljong
Saften av 1/2 lime
Svartpeppar
Ljus soja och fisksås att smaka av buljongen med
4 portioner nudlar (Blue Dragon eller liknande)
Börja med köttbullarna. Skala ingefäran (går enkelt med skedbladet på en tesked) och riv den fint. Blanda färsen med 2/3 av ingefäran och rör ner tamarindpasta, fisksås och soja. Rulla små bullar och stek dem i omgångar i lite olja eller smör.
Här blir kycklingbullarna bruna och fina. Man ska vara brun och fin på sommaren. |
Vitlöken hånar salladsditon för att den inte är skivad ännu. Lökmobbning således. |
Olmås-ramen med mer kött än grönsaker. Jag tycker bättre om kött än grönsaker, syns det? |
Om man vill dricka vin (jag vill dricka vin) till den här typen av mat så sitter en halvtorr riesling som en sportmössa. Kom ihåg att den behöver ha riktigt bra syra dock.
Dr L Riesling 2013 (nr 7218) 81 kr
Doften är stor och lite aromatisk med fin frukt och toner av päron och mineral. Smaken är halvtorr med markerad syra och lång eftersmak med inslag av citrus och burkpäron. Det här är ett bra allround-vin som funkar perfekt till rätter med chili, ingefära och citrus. Det är också toppen som aperitif. Kom ihåg bara att det ska serveras riktigt kallt.
Lyssna på Turning Japanese med The Vapors, The Art of Parties med Japan och Hot Tonight med Tokyo Police Club.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar