torsdag 8 maj 2014

Världens godaste torsk med äggsås. Olmås äger torsk med äggsås.

Det har, som sagt, blivit väldigt mycket husmanskost här i Olmås Njutbar men det gör inget tycker jag. Idag blir det kokt torsk med äggsås. Jag lovar att mitt recept inte har mycket gemensamt med den sladdriga sörja som några av oss blev pålurade i skolbespisningen. Min mor lagade mycket god torsk med äggsås men jag har förbättrat (krånglat till) hennes recept. Tyvärr finns hon, sedan några år, inte bland oss längre, annars hade jag bjudit henne på min variant. Jag tror att hon hade blivit stolt.

Jag delar upp receptet eftersom det är några olika moment. Vi börjar med själva såsen.

Själva äggsåsen
2 ägg
2 msk smör
2 msk vetemjöl special
2,5 dl fiskbuljong
1 dl torrt vitt vin (inte fatlagrat)
2-3 dl standardmjölk (3%)
2-3 msk finhackad dill
Finrivet skal (zest) av 1/2 citron
Salt & vitpeppar

Lägg äggen i en kastrull med vatten som täcker. Koka upp och låt sjuda i tio minuter. Ta av värmen och spola med kallvatten så att äggen snabbt kyls ner. Skala äggen och kör dem först på ena ledden i äggskärare och sedan på andra ledden så att det blir småbitar.
Först på ena ledden.
Sedan på den andra. Ledden alltså.


















Värm upp smöret i en kastrull. När det är smält, slå i mjölet och vispa medan det får steka i en minut på medelvärme. Slå i vinet och koka upp. Se upp, det blir snabbt väldigt tjockt! Slå på buljongen och vispa kraftigt. Börja sedan mata såsen med mjölk, slå inte i allt på en gång. Låt det hela småsjuda i några minuter. Mata med mer mjölk om såsen blir för tjock. Blanda ner dillen, citronskalet och smaka av med salt och peppar. Rör ner ägghacket och håll varmt tills den ska serveras.
Här rivs citronskalet ner i såsen med hjälp av ett bra zestjärn och mina liljevita fingrar. I bakgrunden skymtar mjölken.
Potatisen
300 potatis av fast sort

Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Slå av vattnet och låt ånga av lite.

Fisken
400 gram färsk torsk

Byxa torsken. Koka upp saltat vatten. Lägg i torsken och koka snabbt upp. Ta kastrullen av värmen och lägg på ett lock. Efter 6-7 minuter är fisken färdig. Ta upp den försiktigt, den går lätt sönder, och låt rinna av lite.
Nybyxad torsk. Den är som godast när den är nybyxad.

Snart är torsken färdig. Det är först då den ska ätas.

Lökstekta ärter
3 dl ärter, frysta
1 finhackad schalottenlök
Smör att steka i
Salt & vitpeppar

Lägg ärterna i en kastrull och slå på vatten så att det täcker. Salta och koka upp. Ta kastrullen av värmen och slå i lite kallvatten så att kokningen helt avstannar. Täck med lock och låt stå i fem minuter. Slå ärterna i ett durkslag och låt rinna av. Värm lite smör i en panna. Stek löken genomskinlig. Lägg i ärterna och låt steka med i någon minut. Salta och peppra.
Snart vankas ärter.
Då var det bara att lägga ihop och hugga in. Servera med citron.
Gott va? Snyggt med "restaurangskuren" citron också.
Till det här drack vi en amerikansk ale. Så här i efterhand hade nog en ljusare lager, gärna med lite mindre beska, varit bättre men nu hade vi inte det så det fick duga ändå. Det funkade i alla fall hyggligt bra.

Samuel Adams Boston Ale (nr 1649) 19,90 kr för 330 ml
Doften är stor med inslag av knäck, citrusmarmelad och torkad frukt. Smaken är tydligt besk med fina humlearomer och lång, fruktig eftersmak. Det här är en riktigt välhumlad ale från "världens största mikrobryggeri". Sam Adams är en mycket pålitlig producent och jag har aldrig provat ett dåligt öl från dem. Sam Adams jobbar inte så helt enkelt. Boston Ale passar bra till smakrika rätter av kyckling eller ljust kött, gärna med asiatiska kryddor. Det passar något mindre bra till kokt torsk med äggsås visade det sig.

Lyssna på marin nordisk musik, exempelvis Dans på Brännö brygga med Lasse Dahlquist, Gamla Nordsjön med Harry Brandelius eller Högt över havet med Arja Saijonmaa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar