Koll på mise en placen? Jorå serru. Det blev en middag av detta också, om än lite förvirrad. |
En gin & tonic-parad som bara väntar på att bäras ut till balkongen. |
Sparrissoppa Casa Olmås
1 knippe grön sparris
1 liter grönsaksbuljong
1 morot
1 schalottenlök
1 dl vitt torrt vin (inte fatlagrat)
1,5 dl grädde
1 dl keso
3 msk finriven pepparrot
Några rädisor
Salt & vitpeppar
Börja med att bryta av den nedersta hårda delen av sparrisen. Den går av på precis rätt ställe om man bryter den. Skär av knopparna och koka dem i lättsaltat vatten i en minut. Spola dem i kallt vatten och spara dem till senare. Skär sparrisen, löken och moroten i småbitar. Stek dem hastigt i lite smör i en kastrull.
Här har det minsann skurits grönsaker i småbitar. |
Så fort som smöret har smälts ska grönsakerna i. Ja, i kastrullen alltså. |
Koka, koka. Mjukt ska det bli. |
Det här kanske inte ser så våldsamt gott ut med det blir det. I alla fall i soppa. |
Häpp. Soppan klar att serveras. |
En hel burgarparad som väntar på glupande käftar. |
Gott med mycket kladd på kardemummabullar. |
Schloss Vollrads Riesling Trocken 2011 (nr 5846) 125 kr
Doften är stor och fruktig med tydliga inslag av vita persikor och mineral. Smaken är helt torr och mycket frisk med fin balans, bra frukt och lång eftersmak. Vinet avslutas med en liten snygg bitterhet om påminner om grapefrukt. Även om vinet är från 2011 har det lång tid kvar innan det är helt utvecklat. Jag vill ha ett par lådor och ta en flaska då och då under de närmaste fyra-fem åren.
Château Lascombes 2008 (finns inte på Systembolaget) Cirkapris 500 - 600 kr
Doften är stor och ännu ungt fruktig med toner av plommon, röda bär och ek. Smaken är medelfyllig med avrundade tanniner, inslag av mineral, mogna plommon och ceder, och lång, balanserad eftersmak. Ett kanonvin från ett mindre känt slott i Margaux. Vinet är till 50% gjort på merlot vilket är lite ovanligt för Margaux men gör vinet lite mjukare än många viner härifrån. Det tål att lagras i minst tio år till men är gott redan nu.
Joseph Phelps Cabernet Sauvignon 2010 (nr 88899) 501 kr
Doften är massivt fruktig med mättade toner av ek, blåbär, svarta vinbär och lite mint. Smaken är fyllig med mogna, inbäddade tanniner och lång och koncentrerad eftersmak. Det här är en riktig käftsmäll till vin. Enormt koncentrerat och ungt. Det kommer att fortsätta utvecklas under många år men går utmärkt att dricka redan nu.
Vinerna gjorde middagen till en veritabel munhålefest även om menyn var lite förvirrad. Jag gick kanske lite överstyr med prisbilden på viner till hamburgare men det var i alla fall gott. Som vanligt så passade bordeauxvinet bäst till burgaren. Bordeaux ÄR en fantastisk burgarkompis. Det amerikanska vinet var också otroligt gott men till burgaren så vann bordeauxen. Precis som jag trodde alltså. Jag är min egen idol. Vi slog upp rödvinerna på karaff och sedan tillbaka i flaskorna tre-fyra timmar innan vi skulle dricka dem. Vinerna var också kylda till ungefär 16 grader.
Till kardemummabullarna drack vi skitäckligt kaffe. Jag måste VERKLIGEN göra ren espressomaskinen nu. Det var dags för det för länge sedan. Kaffet ur den smakar smuts. Smuts som är riktigt gammal. Vi fick göra pressofika istället och det gick ju ner det med. Cognac fick jag också, flera stycken. Hoppsan, så livat det var. Slut för idag, tack för idag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar