Jahapp. Kalops var det ja. Just det. Hur gör man det då? Vi frågar hustrun. Det är hon som lagar kalopsen. Det blir skånsk dito hävdar hon, med morötter i alltså.
De godaste grejerna i kalopsen. |
800 gram högrev (man kan inte göra lite kalops)
1 stor gul lök
4 morötter
1 tärning köttbuljong
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 dl mjöl att pudra köttet med
Salt & vitpeppar
Smör att steka i
Skär rent köttet från senor och sedan i mindre kuber, ungefär 2 cm. Skala och skiva löken och morötterna. Blanda mjöl, salt och vitpeppar på en tallrik. Vänd köttet i mjölblandningen och stek i smör i en gryta. Smula ned buljongtärningen, lägg i morötter och lök och slå på vatten så att det täcker. Lägg sedan i lagerblad och kryddpepparkornen. Här kommer ett litet tips. Istället för att låta torra kryddor (som alltså inte ska ätas) ligga och simma runt i vätskan kan man lägga dem i en vanlig tesil. En sådan kostar bara några kronor. Det finns speciella kryddsilar men dessa är betydligt dyrare och om man ändå har en tesil kan man använda en sådan. Oj, vad det där lät som mormors fiffiga tips i Året Runt. Nåväl, gör vad du vill med det.
Hustruns fiffiga tips, inte mormors i Året Runt. |
Kalops är kanske inte världens snyggaste mat. Det är dock väldigt, väldigt gott. |
Fuller's London Pride (nr 1642) 14,90 kr för 33cl
Doften är maltig och lite knäckig med inslag av citrus, bröd och bränt socker. Smaken är måttligt besk med fina humletoner och lång, ren eftersmak. Det här är en brittisk klassiker bland ales som passar till smakrika rätter av kött eller fläsk. Det går bra att dricka en eller två utan tilltugg också.
Lyssna på svensk folkmusik som Jag vet en dejlig rosa med Monica Zetterlund och Bill Evans, Atomreggae med KSMB och Ett litet rött paket med Sven Ingvars.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar