måndag 5 maj 2014

Kalops - en svensk klassiker med roligt namn.

Kalops är ett roligt ord. Det sägs härröra ur engelskans "collops", som betyder en skiva eller en liten bit kött. Oavsett hur det förhåller sig med den saken är det en svensk tokklassiker som alltmer sällan serveras i hemmen i vårt avlånga land. Den vedervärdiga bruna röra som serverades i skolbespisningar på 1970-talet har mycket lite gemensamt med riktig hemlagad kalops. Många är de, likt jag själv, som efter att ha genomlidit den ovan nämnda versionen av kalopsen svurit att aldrig mer låta den komma i närheten av sin mun. Hade jag inte fått riktig kalops hemma så hade jag inte skrivit detta nu. Inte under några som helst omständigheter. Kanske hade mitt liv blivit helt annorlunda utan hemkalopsen? Kanske hade jag blivit en våldsam typ som rånat värdetransporter och skrattat åt barn som tappat glassen på grusgången? Kanske hade jag blivit en sån som kastar tomglas i naturen och fnissar åt sopsortering? Eller kanske inte. Jag låter tankarna vandra, som vanligt.

Jahapp. Kalops var det ja. Just det. Hur gör man det då? Vi frågar hustrun. Det är hon som lagar kalopsen. Det blir skånsk dito hävdar hon, med morötter i alltså.

De godaste grejerna i kalopsen.
Hustruns skånska kalops
800 gram högrev (man kan inte göra lite kalops)
1 stor gul lök
4 morötter
1 tärning köttbuljong
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 dl mjöl att pudra köttet med
Salt & vitpeppar
Smör att steka i



Skär rent köttet från senor och sedan i mindre kuber, ungefär 2 cm. Skala och skiva löken och morötterna. Blanda mjöl, salt och vitpeppar på en tallrik. Vänd köttet i mjölblandningen och stek i smör i en gryta. Smula ned buljongtärningen, lägg i morötter och lök och slå på vatten så att det täcker. Lägg sedan i lagerblad och kryddpepparkornen. Här kommer ett litet tips. Istället för att låta torra kryddor (som alltså inte ska ätas) ligga och simma runt i vätskan kan man lägga dem i en vanlig tesil. En sådan kostar bara några kronor. Det finns speciella kryddsilar men dessa är betydligt dyrare och om man ändå har en tesil kan man använda en sådan. Oj, vad det där lät som mormors fiffiga tips i Året Runt. Nåväl, gör vad du vill med det.
Hustruns fiffiga tips, inte mormors i Året Runt.
Låt det hela sjuda, gärna under lock så att det inte går torrt, i en till två timmar. Späd med vatten om det behövs. Köttet ska vara helt mört och gärna falla sönder lite. Ta upp lagerblad och kryddpeppar (går väldigt lätt om man använt sig av det fiffiga tipset). Smaka av med salt och vitpeppar. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Kalops är kanske inte världens snyggaste mat. Det är dock väldigt, väldigt gott.
Dryck till maten då? Ja, här passar en kall öl allra bäst, gärna något smakrikt. Varför inte en ale?

Fuller's London Pride (nr 1642) 14,90 kr för 33cl
Doften är maltig och lite knäckig med inslag av citrus, bröd och bränt socker. Smaken är måttligt besk med fina humletoner och lång, ren eftersmak. Det här är en brittisk klassiker bland ales som passar till smakrika rätter av kött eller fläsk. Det går bra att dricka en eller två utan tilltugg också.

Lyssna på svensk folkmusik som Jag vet en dejlig rosa med Monica Zetterlund och Bill Evans, Atomreggae med KSMB och Ett litet rött paket med Sven Ingvars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar