fredag 2 maj 2014

Tacos - fredagsmysigt och lite sjukt.

Som den trogne läsare du är vet du ju redan att jag drabbats av digerdöden och ligger för ankar i Sjöstaden (he, he, he). Eftersom det är dags för fredagsmys (just det!) blir det tacos i afton. Dels för att jag ska kunna känna lite smak av maten och dels för att det är rätt gott. Då jag inte orkar baka egna tortillas får det bli köpesvarianten. Jaaaaa. det kan inte hjälpas. Handbankade får det bli en annan dag. Hursomhelst ska det bli lyxtacos med oxfilé, picklad rödlök, guacamole och lite annat krafs. Vi börjar med tillbehören, det är de som tar lite tid.

Innan du börjar med något annat ta 1 ancho-chili och 1 chipotle-chili och bryt dem i halvor. Skaka ur kärnorna och lägg chilin i en bunke. Slå på kokande vatten och låt stå tills du ska ha den. Det gör inget om den får stå i någon timme. Ancho-chili är torkad chili som heter poblano som färsk och chipotle är torkad och rökt jalapeño. Om du inte har tillgång till sådan här chili så kan du strunta i det här steget och använda färdig chilipasta istället. Sådan finns i nästan alla matvarubutiker.

Den här rödlöken ska minsann picklas.
Picklad rödlök
1 rödlök
Saften av en halv lime
1/4 dl äppelcidervinäger
1 nypa torkad oregano
Lite salt

Skala, halvera och skiva rödlöken så tunt som du kan. Blanda med de övriga ingredienserna och låt stå i kylen i minst en timme.



Guacolmåse (det vitsiga namnet på mitt recept på guacamole)
2 avocado (avocadi?)
1/2 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 liten tomat, skuren i små bitar
2 msk finhackad jalapeño (inlagd, sådan där som finns i tacoshyllan på Konsum)
2 msk creme fraiche eller gräddfil
Saften av 1/2 lime (som mest)
En skvätt Tabasco eller liknande chilisås (inte chilisås som är som ketchup)
Salt & svartpeppar
Såhär ser den ut, guacolmåsen.


Halvera avocadon och tar ur kärnan. Gröp ur fruktköttet med en sked och lägg i en bunke. Mosa den lite med en gaffel eller slev. Lägg i tomat, lök, vitlök, jalapeño och creme fraiche och blanda ordentligt. Smaka av med limesaft (se upp så att det inte blir surt), salt, peppar och Tabasco (jag använder habanerovarianten). Låt stå i kylen i minst en halvtimme.






Chilipastan. Den är het den. Hu.
Ta upp chilin som legat i blöt rätt länge nu och kör i mixer, med mixerstav eller hacka MYCKET fint till en pasta. Ställ undan så länge, den ska användas sedan till köttet.










Nå! Så! Köttet då? Jo så här:

Köttet till lyxtacon
400 gram oxfilé
1 fint strimlad rödlök
2 tomater i tunna skivor
1 msk socker
Ungefär hälften av chilipastan som du nyss gjorde, resten kan du frysa in
4 msk creme fraiche
Några stänk worcestershiresås
2 tsk sherryvinäger
Saften av 1/2 lime
Salt & svartpeppar

Strimlat kött, klart för pannan.
Skär köttet i 1/2-centimeter tjocka skivor och strimla dem. Stek köttet mycket hastigt på hög värme, det ska inte steka igenom, bara få lite stekyta. Gör det i omgångar så att det inte blir blött i pannan. Lägg undan köttet så länge. Mjukstek löken. Lägg i tomaterna och låt koka ihop i några minuter. Slå i chilipasta (smaka av, den är väldigt het!!!), socker och creme fraiche. Koka ihop och smaka av med worcestershiresås, vinäger, lime, salt och peppar. Slå i köttet och värm upp alltihop. Se till att få med all köttsaft som sannolikt runnit ut i det kärl där du lät köttet ligga och vila.





Värm tortillas och/eller tacoskal i mikron (20-30 sekunder på högsta) och servera med kött, picklad rödlök och guacamole. Andra lämpliga tillbehör är strimlad isberg, riven cheddar, creme fraiche och inlagda jalapeños.
Tacos por todos. Comer!
Det blir ju inte vin till det här, det förstår du väl? Öl, bira eller bärs, det är valfritt. Hos oss blev det Heineken men vilken smaklös lageröl som helst funkar finfint! Musik? Nja det blev till att äta framför Let's Dance. Hustrun är tokig i Let's Dance...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar