Det är fredag och jag är grymt sugen på fett. Eller i alla fall panerat kött. Under eftermiddagens besök på Hötorgshallen, hos utmärkta G. Nilsson Livs, blev jag presenterad för en riktigt vacker bit kalvinnanlår. Av den skar den trevlige kötthandlaren två fina skivor och bankade ut dem åt mig. Jag kunde ju ha gjort det själv men nu erbjöd han ju sig. Jag brukar egentligen ta benfri kalvkotlett eftersom innanlår ofta är lite segt. Det här köttet var dock av absolut högsta kvalitet så det var mört som smör. Nästan i alla fall.
Två vackra skivor kalvkött. Goddag, goddag. Angenämt. |
Detta plus köttet ovan blev en middag. En fet och fin middag. |
2 prima skivor kalvinnanlår eller benfri kalvkotlett
2 ägg
Vetemjöl till panering
Panko, eller vanligt ströbröd, till panering
Smör att steka i
Rapsolja att också steka i
Salt & vitpeppar
Kokt potatis, precis lagom mycket
1 schalottenlök
1 liten burk ansjovis (OBS! Både fisken och spadet ska användas)
3 msk kapris
1 dl vitt torrt vin (inte fatlagrat)
1 dl vispgrädde
1 citron
3 dl ärter
Börja med att banka ut köttet ordentligt. Detta slipper man om man handlar av en snäll slaktare. Salta och peppra och sikta sedan mjöl över hela köttskivorna. Knäck äggen i en stor djup tallrik och vispa upp dem med en gaffel.
Lägg ner köttet i äggsmeten och se till att skivorna bli helt täckta av ägg. Mjölet måste bli helt uppblött annars fastnar inte ströbrödet. Om man, som jag gjorde, använder panko så blir paneringen väldigt knaprig men om man väljer vanligt ströbröd blir den något tätare. Panko är japanskt ströbröd som är mycket grövre än vanligt ströbröd. Det används till tempura, bland annat.
Dags nu att vända det äggkladdiga köttet i ströbrödet. Tryck till så att det fastnar ordentligt överallt. På köttet alltså. Inte ÖVERALLT.
Börja med att banka ut köttet ordentligt. Detta slipper man om man handlar av en snäll slaktare. Salta och peppra och sikta sedan mjöl över hela köttskivorna. Knäck äggen i en stor djup tallrik och vispa upp dem med en gaffel.
Två ägg som var så knäckta att de glodde på mig. Nu glor de på dig. |
Schnitzeln tittar upp ur äggröran och längtar efter panko. |
Aaaah! Det känns bättre. |
Den är gyllenbrun på undersidan men lite blyg. Den vill bara visa framsidan. |
Finhacka löken. Skär potatisen i mindre bitar och bryn den ordentligt i smör. När potatisen är färdig, lägg i löken och stek vidare tills löken är genomskinlig. Salta och peppra.
Potatis som är stekt med kärlek, i smör och med lök. |
Ansjovis som betraktas med kärlek. Ett ögonblick av fiskfulness. |
Citronen betraktar vindögt en liten skål med ansjovis och kapris som blandats både med sked och med omtanke. |
Jävelberg vad gott. |
Fleurie Poncié Domaine du Vissoux 2012 (nr 5150) 149 kr
Doften är stor och kryddig med toner av hallon och blåbär. Smaken är ganska lätt och mjukt med hög syra och lång eftersmak med inslag av röda bär, örter och smörkola. Det här vinet passade bäst av de två till maten tack vare sin markerade syra.
Morgon Marcel Lapierre 2013 (nr 91294) 198 kr
Doften är mycket fruktig och tät med toner av mörka körsbär i örtig stil. Smaken är lätt och mycket mjuk med bra syra och inslag av hallon och söt lakrits. Vi serverade bägge vinerna kylda, vid cirka 12-14 grader, och detta vin passade bra till maten men gjorde sig bäst på egen hand.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar