tisdag 27 maj 2014

Varför vaktelägg? Ja, varför inte? Till krånglig tonfisksallad till exempel.

När det är 25 grader varmt är man inte så så sugen på slottsstek med gräddsås. I alla fall är inte jag det. Då kan det bli en sallad istället, kanske på tonfisk. Går den att krångla till undrar du säkert nu? Javisst går det. Man måste bara anstränga sig lite. Förslagsvis kan man göra salladen på färsk tonfisk och pocherade vaktelägg. Då blir den mycket krångligare. Bra va?
Vaktelägg är snygga de. Små är de också. Väldigt små.
Om man har en god vän som kan fixa fram vaktelägg för 3 kronor styck (tack Kristin!) är det väldigt bra. Om man inte har det så får man skaffa sig en sådan eller helt enkelt köpa dyrare vaktelägg. Vaktelägg är inte bara goda, de är snygga också. De är dock lite krångligare (hurra!) att tillreda än vanliga hönsditon. Detta för att de är så små och har en ganska tjock hinna mellan skal och vita. Detta gör att de är svåra att skala när de väl är kokta. Det bästa sättet att koka vaktelägg på är att pochera dem. Det är inte så särskilt knepigt men lite pilligt. Vi tar receptet i omgångar idag så att det blir lite krångligare att följa.

Pocherade vaktelägg till tonfisksallad, exempelvis alltså.
Ett gäng vaktelägg
1 dl vatten
1 dl ättikssprit (12%)
Mer vatten
Lite salt

Börja med att blanda 1 dl vatten och 1 dl ättikssprit. Skär av toppen på ett ägg med en VASS, gärna tandad kniv. Jag använde den tandade kniven på min Leatherman men det är ju jag det. Jag är ju så manlig. Pilla bort det lilla skallocket och häll försiktigt ner ägget i ättiksspriten och vattnet som du nyss blandade.
Här har jag skurit hål i ägget på ett jättemanligt sätt med min jättemanliga kniv. Min jättemanliga hand får du på köpet.
Sedan är det bara att fortsätta med ägg efter ägg. De ska vila en stund, minst fem minuter, i vatten/ättika innan det är dags för pocheringen. Blandningen gör att vitans yta sluter sig lite. Det blir då lättare att sjuda äggen utan att allt går sönder och blir en enda röra. Äggröra, till exempel.
Här ligger ett dussin nakna ägg och fläker ut sig helt skamlöst. De har ju ingen moral alls de där vakteläggen.
Koka upp vatten med lite salt i och sänk värmen lite. Slå försiktigt hela innehållet i skålen ner i det sjudande vattnet. Allt ska med, både äggen och vatten- och ättiksblandningen. FÖRSIKTIGT sade jag. Så. Så där ja. Då ska det hela sjuda i en minut. Fiska upp äggen med en hålslev och lägg över dem i en bunke med kallt vatten. Där kan de gott ligga och skämmas (se bildtext ovan) till de ska användas.

Dags att ägna sig lite åt dressingen. Den kan också göras i förväg och mår bra av att stå och gotta sig en stund.

Dressing som är god på tonfisksallad (exempelvis) men är gott på lite allt möjligt i salladsväg
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
4 tsk dijonsenap
3 msk finhackad gräslök
3 tsk finhackad dragon (färsk eller inlagd, INTE torkad)
Salt & vitpeppar

Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt i minst en halvtimme. Dags för fisken.

Tonfisk till dito sallad

2 skivor färsk tonfisk, cirka 2 cm tjocka
Salt & svartpeppar
Två ganska snygga (men nakna) skivor färsk tonfisk.

Salta och peppra fisken. Stek den gyllene på bägge sidor. Normalt vill man ju ha en rå kärna på färsk tonfisk. I just detta fall gör det inget om fisken blir lite mer åt det genomstekta hållet. Det blir gott ändå. Jag menar inte att man behöver anstränga sig för att steka igenom den, jag säger bara att det inte är hela världen om den inte är rå inuti. Låt fisken svalna innan den ska användas.
Färdigstekt och lite mer påklädd tonfisk. En anständigare fisk helt enkelt.

Dags då ÄNTLIGEN att göra salladen och äta upp den.

Själva salladen
8 nypotatisar
1 näve haricots verts
3 stjälkar salladslök
1/4 huvud isbergssallat
2 nävar babyspenat
4 sardeller
Äggen som du pocherat
Fisken som du stekt
Dressingen som du gjort

Skrubba potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Låt den svalna. Skär av de trådiga ändarna på bönorna och koka dem i två-tre minuter i saltat vatten. Spola med kallt vatten.
Haricots verts med de trista ändarna kvar.
Skär löken i tunna skivor och isbergssallaten grovt. Skölj spenaten om det behövs och torka torr. Arrangera sallat, spenat och lök på ett stort fat.
Lite snygga grönsaker bara för att du ska bli sugen.
Skär den kalla potatisen i skivor eller kvartar och fördela ut över grönsakerna. Bryt tonfisken i mindre bitar och lägg på. Finhacka sardellerna och "strö" ut över alltihop. Halvera äggen och lägg dem uppe på salladen. Klicka ut lite av dressingen över salladen och servera resten bredvid. Om du har lite gräslök kvar så kan du skära den i mindre bitar och strö över.
Extra krånglig tonfisksallad som inte enbart består av burkfisk, sallatsblandning och dressing på flaska.
Servera salladen med något gott bröd, en surdegsbaguette till exempel. Eller vilket bröd som helst som du gillar. Nja, kanske inte kavring eller Skogaholms-limpa.
Inte kavring. Ej heller Skogaholms-limpa.
Vinet till salladen blir en ny favorit i repris. På Brangelinas vingård nere i Provence produceras en rosé som på kort tid blivit ett standardnummer i Casa Olmås. Det är gott på egen hand och passar till allt möjligt i matväg, inte minst till krånglig tonfisksallad visar det sig.

Miraval Rosé 2013, Jolie-Pitt & Perrin (nr 90452) 149 kr
Doften är stor och komplex med toner av persika och blodgrape. Smaken är helt torr med frisk syra, härlig frukt och lång, elegant eftersmak med inslag av smörkola, hallon och rabarber och en fint bitter avslutning. Trots sitt höga pris är detta ett riktigt fynd. Det här är ett riktigt bra vin, inte bara ett bra rosévin, om ni förstår hur jag menar. Det passar dels som aperitif men är också tillräckligt smakrikt för att klara chiliheta rätter på kyckling, kött och fisk. Ett riktigt allround-vin helt enkelt, mycket bra dessutom. 

Lyssna på Hesitation Blues med Hot Tuna, New Tuna med Wasa Express, Polk Salad Annie med Tony Joe White eller Soul Dressing med Booker T & The MGs. Bra musik med extremt passande titlar alltihop.

1 kommentar:

  1. Det ser riktigt gott ut! Mumsigt med en massa krämiga små äggulor

    SvaraRadera