Jag är inte säker på varför men den senaste tiden har det blivit många svenska klassiker på det Olmåsska matbordet. Ikväll till exempel, blir det kokt torsk med äggsås. Världens godaste torsk med äggsås i och för sig men ändå. Nåväl, mer om det imorgon.
Pytt i panna alltså. Jag valde att göra den på kokt potatis eftersom det fanns hemma. Annars brukar jag råsteka potatisen men inte igår. Vi hade lite falukorv kvar, ett paket bacon i kylen och också tagit undan lite kokt högrev från kalopsen häromdagen. Så fick det bli.
Köttrester, falukorv, bacon, lök och ägg. Nu fattas bara lite potatis. |
Nu fattas inte potatisen längre. |
300 gram kokt, skalad och tärnad potatis av fast typ
1 paket bacon, strimlat
200 gram tärnad falukorv
200 gram köttrester, tärnade
1 silverlök, finhackad
Smör att steka potatisen i
Salt & vitpeppar
Worcestershiresås
Sherryvinäger
Eftersom jag valde att göra pytten på kokt potatis blir själva tillagningen annorlunda än om jag råstekt den. Börja alltså med att lägga baconhacket i torr varm panna. Fräs tills det är krispigt och sänk värmen lite. Lägg i korven och bryn den i baconfettet, baconet kan ligga kvar under tiden. i med köttresterna och löken och stek vidare tills löken är genomskinlig. Ta upp alltihop och lägg i en bunke så länge. Höj värmen igen och lägg smör i pannan. Bryn potatisen ordentligt. När potatisen är färdig, häll tillbaka kött och lök och salta och peppra. Avsluta med att slå i några stänk worcestershiresås och sherryvinäger (det är detta som utgör själva Olmås-magin) och blanda allt ordentligt. Låt allt bli varmt och servera med stekt ägg och inlagda rödbetor. Visserligen blir nästan allt (inte pannkaka eller glass) godare med lite worcestershiresås och sherryvinäger men detta gäller inte minst pytt i panna. Hu så gott det blir. Jag lovar. Världsapromiss alltså.
Här steks det minsann pytt. |
Här steks det minsann ägg. |
Här har pytten och ägget förenats och ligger och längtar efter rödbetor. |
Innocent Bystander Pinot Noir (nr 95134) 139 kr
Doften är stor och nyanserad med tydliga inslag av slånbär, körsbär och viol. Smaken är medelfyllig och sammetslen med fin frukt, bäriga toner och lång eftersmak. Vinet vinner inte på lagring men är bisarrt gott att dricka nu. Löp och köp. Det ska jag göra (så fort jag orkar resa mig ur sjuksoffan). Vinet passar bra till ganska smakrika rätter av kött och fågel. Kyl det lite innan det ska serveras. Lagom temperatur är 16-18 grader.
Snygg etikett också. Lite skum sådär. |
Lyssna på Popp opp i topp och Tiotusen röda rosor med Thore Skogman, Du är den ende med Lill Lindfors, Minns du den sången? med Anita Lindblom och Lyckliga gatan med Anna-Lena Löfgren. Svenskt ska det vara till pytten. Ja, musiken alltså. Liksom "soundtracket" som vi (inte) brukar säga på svenska.
Det har skrivits mycket om att man inte ska använda fettet från när man stekt bacon eftersom det är cancerogent.
SvaraRadera