tisdag 13 maj 2014

Hemgjord tonic, nördigt? Jajamensan!

Malaria, en av världens mest fruktade sjukdomar, har genom århundradena behandlats på olika sätt med högst varierande framgång. Egentligen fanns det inget vettigt sätt att behandla sjukdomen förrän man "upptäckte" kinaträdets helande bark. Barken hade använts av sydamerikanska (trädet växer i Sydamerika) indianer mot febersjukdomar i alla tider men eftersom just malaria inte fanns här så visste man inte att kinin, som utvinns ur kinaträdets bark, botade även det. Det var på 1600-talet som Grevinnan av Chinchón, hustru till vicekonungen av Peru, uppmärksammade det hela och rapporterade tillbaka till Europa. Det är, för övrigt, hennes namn som lånats till trädet, Cinchona på latin. Kinaträd har alltså ingenting med Kina att göra vilket man skulle kunna tro. Cirka 30 år senare användes kinin mot malaria i Rom där sjukdomen var vanlig vid den här tiden. Det var dock först i mitten av 1800-talet som kinin togs i bruk i någon större skala. När britterna koloniserade Afrika, där malaria var väldigt utbrett, fick kininet en allt större betydelse. Eftersom kinin, med en teknisk term, är in i helvete beskt, skapade man tonic som smaksattes med socker och olika kryddor. Denna dryck kom man snart på att man kunde blanda med gin och så var en ganska populär drink skapad. Engelskans "tonic", som kommer av grekiskans "tonikos", betyder ungefär "återställande" eller "uppiggande" och det var ju liksom det som var tanken. Idag används mycket lite kinin i tonic så man kan knappast hålla malarian stången genom att dricka GT men man kan ju alltid försöka. Det blir i alla fall roligare att vara sjuk.

Tonic lär vara en av de läsksorter som innehåller mest socker, detta för att kininet är så beskt, se den tekniska termen ovan. Jag vet inte om det är sant men jag kan konstatera att det är mycket stor skillnad på tonic och tonic. Om det beror på sockermängden eller övrig smaksättning vet jag inte heller men stor skillnad är det. Jag vet också vilken jag tycker är godast. Det är den som jag gör själv. Olmås Quality Tonic har mycket lite gemensamt med Schweppes eller vad det nu kan vara för märke som du brukar dricka, Schweppes är nog den vanligaste i alla fall. Olmås-tonic är, originalet troget, en sorts "syrup" som man blandar med gin och kolsyrat vatten. Den ger också GT:n en rödbrun färg, annars är ju tonic vattenklar. En GT på Olmås-tonic blir alltså både god och vacker, bra va?

Är Olmås-tonic svår att göra då? Nej, inte speciellt, jag har ju redan experimenterat fram ett recept åt dig, men det tar lite tid. Det som tar allra längst tid är att hitta kinabark till försäljning. Det lär ska finnas på Stockholms Aeter & Essencefabrik men jag vet inte säkert. Jag hittade kinabark hos en kryddhandel i Storbritannien som har en nätbutik. Den heter Luminescents, kolla med dem om du inte hittar i butik.
Så här ser en påse kinabark ut.
De övriga ingredienserna hittar du på vilken någotsånär välsorterad matvarubutik som helst. Agavesirap finns på min närmaste Coop men om du inte hittar det där du brukar handla så finns det på många hälsokostbutiker. Jaha? Ska vi sätta igång då?
Agavesirap som gaddat ihop sig mot två stjälkar citrongräs. Citrongräset darrar.
Olmås Quality Tonic
5 dl vatten
4 tsk kinabark
1 apelsin, saften och skalet
1 citron, saften och skalet
3 lime, saften och skalet
2 stjälkar citrongräs
20 kardemummakorn
10 kryddpepparkorn
2 nypor salt
5 tsk citronsyra
4,5 dl agavesirap

Börja med det som är jobbigast. Barken levereras i små bitar som är både hårda och sega. Dessa ska omvandlas till ett så fint pulver som det är möjligt. Om du har fjorton dagar på dig så är det bara att sätta igång att mortla dem för hand. Jag har provat denna metod en gång och det är inget jag rekommenderar. "Mycket jobb för lite mjölk", sade kärringen som mjölkade grisen. Det är, med en teknisk term, in i helvete svårt. Det sprätter och yr och man vill INTE andas in dammet av kinabark. Jag lovar att man inte vill det. Detta vet jag genom empirisk forskning. Nämnde jag att kinabark är relativt beskt? Använd istället en kraftig mixer med riktigt bra knivblad. Själv har jag en mixerstav från Dualit med blad av tyskt kvalitetsstål och även med den tar det en god stund att omvandla barken till ett pulver.
Här ska jävlar i mig pulveriseras bark.
Ta sedan och mät upp en halvliter vatten i en kastrull som rymmer minst två liter. Tvätta och skrubba citrusfrukterna MYCKET NOGA. Jag kan inte nog betona vikten av detta. Jag kommer att ägna en hel artikel åt att ondgöra mig över dåligt tvättad frukt och grönsaker inom kort, håll utkik efter den. Tag fram ditt bästa zestjärn, helst av märket Microplane, det är det bästa, och ta av allt av det yttersta på skalen. Det är bara det som ska vara med, inte det vita. Dela citrusfrukterna och pressa ur saften ur dem.
Skrubbad citrus.
Citrus som bara har underkläderna på sig. De andra kläderna är slarvigt slängda framför.
Skär citrongräset i tunna skivor.
Skuret citrongräs och en riktigt dyr kniv. Jorå serru, det kostar att ligga på topp.
Lägg kardemumma i en mortel och krossa grovt. Lägg sedan ner kryddpeppar och krossa lite till.

Förkrossade kryddor. De är helt förkrossade.
Häll citrussaft och skal, kryddor, citrongräs, kinabark, citronsyra och salt i vattnet och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda försiktigt utan lock i 25 minuter. Rör då och då med en slev så att allt blandas runt ordentligt.
Den här sörjan ska bli Olmås Quality Tonic.
Nu är det dags att sila. Ta en finmaskig sil och slå allt genom den i en bunke så att du får bort alla större bitar. Skölj ur kastrullen ordentligt. Sila sedan vätskan genom silduk tillbaka i kastrullen. Skölj ur bunken och silduken ordentligt. Sila genom silduken tillbaka i bunken. Skölj kastrullen och silduken ordentligt. Lägg nu en bit lakansväv eller liknande i silduken och sila allt tillbaka i kastrullen. Nu ska du ha en ganska klar, nåja, och rödbrun vätska i kastrullen. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och värm upp den, det ska inte börja koka, lite grann. Sedan ska sirapen i lite i taget medan du rör tills den löst upp sig helt. Nu är det faktiskt klart, tro det eller ej. Totalt blir det drygt 8 deciliter. Låt svalna och slå upp på ordentligt rengjorda, gärna kokade, burkar eller flaskor. Dekokten håller i flera veckor i kylskåp.
Sörja på väg genom silduk. 
Hur ska man nu använda det här nu då? Det undrar du säkert. Jo, man ska ju göra GT av det, den godaste du någonsin druckit. Det är åtminstone vad jag hoppas.

Världens godaste GT på Olmås Quality Tonic
2 cl Olmås Quality Tonic
5 cl Beefeater London Dry Gin
6 cl kolsyrat vatten

Lägg is i ett old fashioned-glas. Om du riktigt gjort hemläxan så har du förstås redan frysboxen full av klar is enligt recept på en jättebra mat- och dryckblogg. Slå på 2 cl Olmås Quality Tonic. Slå sedan på 5 cl Beefeater London Dry Gin och blanda runt ordentligt. Häll i det kolsyrade vattnet och rör försiktigt så att allt blandar sig men utan att kolsyran försvinner. Garnera med en limeklyfta, ta på dig tropikhatt och njut. Sugrör är valfritt. Observera att även limeklyftan i drinken ska komma från en frukt som tvättats och skrubbats ordentligt. Mycket ordentligt. Jag blir arg bara jag tänker på dåligt tvättad citrus. Jag behöver nog lugna mig med en GT.
Den här ska lugna mig. Jag behöver mycket lugn.
Beefeater London Dry Gin (nr 39) 254 kr
Doften är kryddig och ren med tydlig enbärskaraktär och inslag av citronskal. Smaken är torr med citrustoner i kryddig enbärsstil. Varför just Beefeater till drinken? Jo, den hemgjorda tonicen är mycket karaktärsfull och smakrik och det är synd att använda "fin-gin" som Plymouth eller Tanquaray No Ten. De passar bäst till Dry Martini då ginen verkligen ska få tala för sig. I den här varianten på GT vill man åt ren enbärssmak vilket betyder att det går lika bra med Gordon's eller Star Gin som med Beefeater. 

En tecknad köttätare som vaktar Towern och luktar enbär.
Lyssna på Gin and Tonic med Civets, A Tonic for the Troops med The Boomtown Rats, Cold Gin med Kiss och Gin & Milk med Dirty Pretty Things. Ja vadå? Man kan väl få vara lite fyndig?

28 kommentarer:

  1. Haha blir verkligen sugen att testa.

    Hälsningar från Pysse

    SvaraRadera
  2. Hej - har testat och det blev ju väldigt bra. Har lagt upp ingrediensbild på min FB-sida - Karins Skafferi.

    SvaraRadera
  3. Hej! Kul att du gjort dig omaket, det är ju faktiskt värt det! Tack för länkning!

    SvaraRadera
  4. Eller, någon länkning var det ju inte frågan om såg jag nu. Du får gärna ange källan när du lagar mina recept...

    SvaraRadera
  5. Kanongott blev det! Tack för ett bra recept och en bra blogg!

    SvaraRadera
  6. Har nu gjort min andra sats tonic och det blev ännu bättre den här gången. Tror jag reducerade avkoket lite hårt förra gången då tonicen blev rätt så trögflytande och lite för söt. Den här gången blev det perfekt! Otroligt trevligt att alltid ha tonic hemma och inte behöva upptäcka att man endast har en öppnad och avslagen schwheppes längst in i kylen när GT-lusten faller in. Nackdelen med att börja koka egen tonic är att man blir lite kräsen när man ska dricka GT utanför hemmet. För övrigt så hittade jag min kinabark på just Stockholms Aeter & Essencefabrik. Ingen annan på stan hade nämligen hört talats om kinabark. Så bor man inte i Stockholm är det nog bäst att beställa kinabarken, för det är ju helt klart värt det. Hatten av för dig och stort tack än en gång för ett lysande recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emil!
      Tack för ny kommentar! Kul att höra att andra "skörden" blev riktigt bra. Receptet kräver lite övning och visst är det så att man blir lite kräsnare... Bra tips om inköpsställe, jag ska kolla där när min kinabark tar slut. Ha det bäst!

      Radera
  7. Snubblade till min glädje över sidan - har länge tyckt att Schweppes är för söt, nu ska jag prova att göra egen istället!
    En fundering: Tar du hela kardemumman inklusive skalen eller bara fröna? Tyckte jag såg skal på bilden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Dykarn! Jag har varit ute och rest, därav mitt sena svar. Jag använder fröna i kardemumman. Jag krossar dem lätt i mortel först. Hel kardemumma har jag faktiskt inte provat? Det går säkert bra det också men jag har, som sagt, inte testat. Lycka till!

      Radera
  8. Kinabark var lätt att få tag på här på bästkusten, finns på Kryddhuset på Redbergsvägen i Göteborg.
    Körde kinabarken i min kaffekvarn (Wilfa) och det gick hur bra som helst. Rengöring med rundkornigt grötris behövs efteråt.
    Har inte testat den färdiga drycken, väntar tills julafton.

    SvaraRadera
  9. OK! Modigt att köra barken i kaffekvarnen! Det hade jag själv inte vågat mig på... Smart att göra rent med ris, man vill helst inte ha rester av kinabark i kaffet. Det skulle kunna ge "bittert kaffe" en helt ny innebörd.

    SvaraRadera
  10. Tack för receptet, det blev riktigt gott! Köpte kinabark på www.borgebykryddgard.se De har det mesta och fick grejorna på 2-3 dagar.
    Ulf Bergh Sjöbo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Det är alltid roligt att få lite feedback! Bra med tips om inköpsställe också, tack för det. Jag passar på att önska dig en God Jul!

      Radera
  11. Hej och tack för ett riktigt bra recept, blir ju stans bästa tonic!
    Första gången jag gjorde den använde jag en mixerstav med tillhörande skål med roterande knivar.
    Det tog en evighet och allt blev till slut inte malt. Provade idag med en gammal elektrisk kaffekvarn (Krups 75) och det tog mindre än 10 sekunder att mala mer kinabarken till pulver.
    Med vänlig hälsning,
    Jocke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ju en lysande idé! Jag hade en liknande kvarn förut men den åkte tyvärr ut när jag fick en ny kvarn av min fru. Den nya törs jag inte köra bark i eftersom jag är rädda att det inte går att får ren den sedan. Det hade ju varit väldigt listigt att spara den gamla inser jag nu... Jag testade att köra bark i ett kvarntillbehör till en mixerstav men det slutade med att jag brände sönder mixerstaven... Man få dock vara beredd på att lida lite för konsten och för tonicen!

      Radera
  12. Kul och väldans bra smak, får bara inte krispigheten i GT:n, har testat med max kolsyra i min maskin och hur föriktigt jag än rör ihop så blir den inte så där krispig, något tips? Smaken är dock helt suverän. Tack för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stillsam!

      Kul att du gillar receptet! Tyvärr går det inte att få till samma kolsyre som när man använder buteljerad tonic. Detta beror i huvudsak på att mängden kolsyrad vätska är mycket mindre av den totala drinken. Det blir alltså mindre mängd kolsyra i den färdiga GT:n. Du får trösta dig med att denna blir mer lik originalet...

      Radera
    2. Hejsan !
      Det viktigaste när man trycker i CO2 i en v♀tska, vatten, är att vätskan är IS-KALL. Set går inte att kolsyra vatten som är det minsta varmt...
      Hälsnngar från en Jungle i Laos, Chris

      Radera
  13. Lysande!

    Testade efter tips från butiken (Stockholms Essencefabrik) att inte pulvrisera barken och det blev lika bra! (inte gjort ngt bindtest dock).
    Och mycket enklare eftersom en vanlig sil räckte bra för filtrering.

    De skrattade bara åt mig i butiken och sa att allt det viktiga sögs ut hur bra som helst ändå bar den låg i vatten ett tag, som den ju gör i ditt recept.
    Barken var i ganska små bitar dock. Inget nära pulver dock.

    Tack!

    SvaraRadera
  14. Provade att göra denna häromveckan och resultatet blev kanonbra! Tack för receptet!

    SvaraRadera
  15. Mycket kul med egen tonic! Gjorde en laddning igår som ska testas. Provade ett glas med sirapen och vatten enligt rekommenderade blandning ovan. Var rätt bittert, men blir säkert bättre när man får Gin i. Dock förvånades jag över konsistensen. Hällde över flaska som jag satte i kylen och idag var konsistensen nästan som gele... Känns det igen? Fick dock inte ut hela 8 dl så jag har fyllt på resterande del med vatten och blandat ihop... Iaf, tack för informativt och trevligt recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Märkligt med konsistensen, det har jag inte stött på så jag vet inte vad det kan vara.

      Radera
  16. Hej! Spännande, det här ska jag testa. Tror du att det går att frysa in tonicen utan större bekymmer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå! Ingen aning om den går att frysa? Det har jag inte provat. Jag kan tänka mig att man "fryser sönder" den då eftersom smakämnenan är känslig mot riktigt låga temperaturer. Å andra sidan håller ju tonicen väldigt länge ändå. Jag har kvar av en sats som jag gjorde i somras och den är det inget fel på.

      Radera
  17. Njuter av ditt recept än en gång. I årets secret santa kommer svågern att få en Gin & tonic bricka, glas, gin och framför allt en fantastisk tonic.
    Tack, bra recept, bra och underhållande beskrivet.

    SvaraRadera
  18. Är det slut med info i detta angelägna ämne

    SvaraRadera
  19. Riktigt bra - GTna godare än någonsin - :) hälsn ThomasL

    SvaraRadera